Lélek és Pszichológia

Lélek és Pszichológia

Szexuális nevelés a kora gyermekkorban

2017. február 04. - Lélek és Pszichológia

16558561_1065889643557359_1383912430_n.jpg

A szexualitás témája tabuként a gyermekekkel történő kommunikációban fontos helyet foglal el. A gyermekek érdeklődése legtöbbször már nagyon korán a szexualitás körül forog.  Felmérések szerint a 13-14 évesek 50%-a rendelkezik szexuális tapasztalattal, illetve a 15 évesek nagy része már szexuális életet él. Ezek az adatok arra a következtetésre mutatnak, hogy a szexuális felvilágosítást nem lehet elég korán elkezdeni. A 21. században már felesleges a nagy felvilágosító beszélgetésekre várni szülőként, s azon mélázni, hogy mikor jön el a megfelelő idő, vagy a középiskolás oktatóknak azon tűnődni, hogy a tizenéves gyermekeknek vajon az érettségi közeledtével meg merjenek-e mutatni egy gumióvszert. Nem azon kell mérlegelnünk, hogy mikor legyen ez a bizonyos beszélgetés, hanem folyamat orientáltan illene gondolkodnunk. A felvilágosítás folyamatát már a kora gyermekkorban, az óvodában illene elkezdeni a gyermek érettségének, korának és fejlődésének megfelelően.

A gyermekek kíváncsisága már ideje korán elkezdődik azokkal a kérdésekkel, hogy miért néz ki máshogy egy fiú és egy lány, az apa és az anya, a mami és a papi, vagy éppen miért néz ki máshogy az ellenkező nemű egyedek nemi szerve. Emellett minden gyermeket legjobban az a kérdés foglalkoztatja, hogyan születik a kisbaba, a kistestvérüket „ki hozta”. A kérdések hallatán a felnőtteket leginkább aggasztó probléma első lépcsője következik, a ki és hogyan válaszoljon, ugyanis létfontosságú a gyermek fejlődését tekintve, hogy mit és milyen módon reagálunk. Természetesen a leghelyesebb megoldás az lenne, ha a szülő „válaszolna” a bizalmi atmoszféra kialakulása érdekében, de sajnos nem mindenki elég rátermett erre a feladatra. Ha a gyermek a szüleivel megbeszélhetné a kényes kérdéseket tabuk nélkül, s használható, nyílt, világos és valódi válaszokat kapna, felkészülten lépkedhetne a felvilágosítás lépcsőin arra a fokra, amikor egyedül fel tudja térképezni az adott helyzetet, illetve önmaga tud dönteni szexuális életéről.

16468745_1065877063558617_229904810_n.jpg

A szexuális felvilágosítást a szülők a „még túl fiatal vagy hozzá” mondatra hivatkozva a legtöbb esetben addig húzzák-halasztják, hogy a feladat a pedagógusra hárul, aki az óvodás-iskolás tanítás keretei között szintén nem igazán talál időt és alkalmat erre a megbízásra. A felvilágosítás általában a szerencsésebb intézményekben az általános iskola végén, de leginkább a középiskolában kezdődik, sajnos abban a korban, amikor a fiatalok már réges-régen megkezdték szexuális életüket. Felmerül a kérdés, hogy mégis honnan szerezhetnek tudomást a gyerekek a szexuális életről, technikákról. Leginkább egy idősebb barát szokta végrehajtani a „beavatást”, de a multimédiás eszközök, az internet és televízió már ideje korán betekintést enged olyan dimenziókba, ahol a gyermekek téves információkkal és tapasztalatokkal gazdagodnak.

A helyesen felvilágosított tinédzserek határozottan és félelmek nélkül élhetik meg szexualitásukat, párkapcsolatukat, társas életüket. Tisztában lesznek a szexuális élet örömeivel, de árnyoldalával is. Tudni fognak a lehetséges veszélyekről, a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzéséről. A különböző országok teljesen eltérően kezelik a szexuális felvilágosítás kérdését, ezért lehetséges az, hogy annyira megoszlik a tinédzser terhességek száma az egyes régiókban. A legfejlődőbb tendenciát Hollandiában figyelhetjük meg, ahol már az óvodás korban elkezdik a nemi szerepek megvilágítását, illetve létezik egy intézmény azokra az esetekre, amikor szexuális zaklatás vagy agresszió éri a gyerekeket, és a kínos rendőrségi szobáktól távol, csendes és nyugodt környezetben beszélhetik meg egy szakemberrel az esetet.

Szexuális nevelés korosztályra lebontva

16468952_1065877010225289_1139004267_n.jpg

Amikor egy gyermekkel a szexről beszélünk, minden esetben meg kell róla győződnünk, hogy a korának megfelelő-e a párbeszéd. A fiatal gyerekek rendkívülien érdeklődnek a terhesség és babák iránt, ezért fontos, hogy ne fedjük le egyszerre az összes lehetséges kérdést és választ, mindenképpen jellemezzen egy folyamatot korának megfelelően a tájékoztatás.

Egy-két évesen…

16521576_1065892043557119_1092594261_n.jpg

A kisgyermek számára lehetővé kell tenni, hogy a testrészek nevét megismerje, beleértve a nemi szervekét is. Egy kétéves gyermek különbséget tudjon tenni férfi és nő között, illetve általában tisztában legyen vele, hogy az adott ember férfi, vagy nő.

Kettő és öt év között…

16522576_1065890713557252_577514220_n.jpg

            A kora gyermekkorban meg kell értetni a gyerekekkel a reprodukció folyamatát, hogy a férfi és nőből hogyan lesz a baba, illetve a baba a nő méhében növekszik. Meg kell érteniük a gyermekeknek, hogy a saját testüket birtokolják, a többi ember is rendelkezik saját testtel, illetve minden ember különböző. Fontos megtanulniuk, hogy egy kapcsolatot érzelmek irányítanak, s a szülők között érzelmi közösség áll fenn, ennélfogva kialakuljon egy bizalmi légkör, amelyben biztonságban érezhetik magukat.

Öt és nyolc év között…

16507360_1065877033558620_130175410_n.jpg

            A közeli gyermekkorban az alapvető ismeretek elsajátítása szükséges, hogy léteznek emberek, akik heteroszexuálisak, biszexuálisak, vagy homoszexuálisak, illetve megismerjék a szexualitás szerepét egy kapcsolatban. A gyermeknek ebben a korban már ismernie kell az alapvető társadalmi konvenciókat, mint a magánélet, meztelenség, és mások tisztelete a kapcsolatban. A gyermekeknek meg kell tanítani azokat az alapokat, amiket tapasztalhatnak a pubertáskori fejlődés következtében. Az emberi szaporodásról való tájékoztatás ismereteit bővíteni kell, ami már a szexuális együttlétet is magában foglalja.

Nyolc és tizenkét év között…

16507652_1065896600223330_620065331_n.jpg

            Elérkezett az ideje beszélni a biztonságos szexről, a fogamzásgátlásról, és ezen módszerek helyes alkalmazásáról. Meg kell értetni a kiskamaszokkal, hogy mitől válik jóvá, illetve rosszá egy kapcsolat. Továbbá lényeges aspektus a médiában ábrázolt szexualitás kifejezésének megítélése, függetlenül attól, hogy reális, vagy sem, igaz, vagy hamis, pozitív, vagy negatív.

Tizenhárom és tizennyolc és között…

16492286_1065906006889056_214784769_o.jpg

            A tinédzserek már privát életet folytatnak, azonban ha a szülők a kora gyermekkortól elkezdik a megfelelő tájékoztatást, növelhetik annak esélyét, hogy a szülőket a veszélyes és váratlan helyzetekben beavatják, illetve a kommunikáció egyáltalán kialakul gyermek és szülő között.

Miért a szülő beszéljen a gyermekkel és hogyan?

16468890_1065892050223785_1393741286_n.jpg

A szexről való érdeklődés természetes lépés, hogy egy gyermek megismerje a szervezetében zajló folyamatokat. A szexuális nevelés segít a gyermekeknek helyesen megítélni testükben zajló folyamatokat, illetve azt is, hogyan értékeljék saját testüket. A gyermek első kérdései után egy nyílt kommunikáció kezdődik, mely nagyon lényeges a gyermek és szülő számára egyaránt. Vizsgálatok igazolják, hogy ezáltal nagyobb valószínűséggel fognak beszélni a kapcsolataik alakulásáról, az esetleges későbbi drog, alkohol problémákról, vagy a depresszióról. A kora gyermekkori szexuális nevelés megelőzi a kamaszkorban folytatott indirekt, kellemetlen és zavaró beszélgetést, amikor a szülő ott és azonnal akarja tájékoztatni a kamaszt azokról a kérdésekről, amelyet már a barátaival régen megvitatott, illetve a félretájékoztatás lehetőségét is kizárja. Ezek a beszélgetések leegyszerűsítik a folyamatot, illetve megelőzik azt, hogy egyik nap a tinédzser egy nem kívánt terhességgel állítson haza. A szexuális felvilágosítás emellett a családi értékek elültetésében is fontos szerepet játszik. Ha a gyermek a szülőtől nem szerez releváns információkat, tudnunk kell, hogy máshonnan fog forráshoz jutni, ami a legtöbb esetben káros lehet fejlődésére nézve. A média bár tele van szexualitással, nem megfelelően ábrázolja azt, az érzelmi kötődést szinte kizárja, és a szexuális kapcsolatokat nem reálisan tünteti fel. De vajon szülőként hogyan adjam át az információkat a gyermekemnek?  Először is mindig képzeljük magunkat a gyermek helyébe, majd a korának megfelelő válaszokat igyekezzünk adni a kérdésekre, ami azt jelenti, hogy olyan kérdésekre válaszoljunk, melyeket kérdeztek, felesleges információkkal ne terheljük őket, ne ijesszük el őket semmiképpen se a szexualitástól. Tájékozódni kell minden esetben, hogy mi az, amit már tud a gyermek, hol hallották, illetve milyen téves információkkal rendelkeznek az adott témáról. Fontos az őszinteség is, hiszen a gyermek hamar rájön, hogy a szülő igazat mond-e, s ha ez nem történik meg, a jövőben kevésbé valószínű, hogy a gyermek a szülőhöz fordul egy-egy adott kérdéssel. Több felvilágosító könyv is létezik gyermekek számára korának megfelelően. A legtöbb könyv az idősebb korosztálynak szól, viszont Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány, illetve Finy Petra: A tesó-ügy című könyve kifejezetten az ovis korosztálynak szól.

Miért éppen az ovis korban kezdődjön a szexuális nevelés?

16506893_1065892040223786_1635594723_n.jpg

Felmerül a kérdés, hogy miért az ovis korú gyermeknél kezdjük a felvilágosítást, nem ér-e rá később. Bizonyos történéseknek bizonyos életkorban kell megtörténnie, legyen az a pelenka elhagyása, vagy a gyermek lábra állása, az első szavak kimondása. A tudomány mai állása szerint a gyermek szobatisztaságához az idegrendszer bizonyos fokú érettsége szükséges, előtte teljesen értelmetlen a gyermeket zaklatni a bilivel. Amikor elérkezett az agya erre az érettségi szintre, magától fogja kérni a pelenka elhagyását. A gyermek érdeklődése a másik nem iránt az óvodás korban kezdődik. Eben a korban törvényszerűen kezd el kérdezősködni a hogyan lesz a kistestvér elnevezésű kérdéskör kapcsán, hiszen bele van programozva a gyermekbe ez a szakasz. Freud pszichoszexuális fejlődés modellje szerint az ödipális korban, ami a gyermek háromtól hat évig terjedő időszakára datálható, amikor begyűjti a szükséges információkat környezetéből. Ha ebben az időszakban megfelelő adatokkal abszolvált, akkor következhet a kamaszkor előtti ösztönnyugvás állapota. Ha viszont nem kapta meg a kellő útmutatást, vagy a feladatot másra bíztuk, esetlegesen félreinformálták ovis társai, pedagógusai, akkor nem tud ideálisan átlépni a következő periódusba.

Mit tegyünk? Mit nem szabad tennünk? Mi a jó a gyermeknek ebben a korban?

16507626_1065877143558609_1766597649_n.jpg

            A gyermek egészséges önbizalmának erősítése a nemi szerepekben létfontosságú, hiszen még csak korai stádiumban van a viselkedésminták kialakulása. A szemérmességet minden esetben tiszteletben kell tartani. A meztelenség és szégyenlőség érzetet meg kell próbálni könnyedén kezelni. A megszégyenítés tilos, főleg ebben a korban nagyon érzékenyek a nonverbális megnyilvánulásokra. Semmiképpen sem szabad kinevetni, vagy másokkal megosztani a gyermek szerelmi életét. Ha más gyermekek megszégyenítően bánnak is vele, védelmünkbe kell vennünk. A szülői minta jelentőségére is oda kell figyelni. A szülők párkapcsolata jelentős hatással vagy a gyermek fejlődésére. Ha a szülők külön élnek, a gyermek hajlamosabb lesz az együtt élő szülőjével egyfajta póttárs szerepét betölteni. Az anyának nem szabad a társától hiányzó öleléseket a gyermekétől kikényszeríteni. Természetes, hogy egy kislány szerelmesen vonzódik apjához, akinek megfelelően kell kezelnie ezt, hogy a gyermek ezt idővel kinője, illetve képes legyen megtanulni helyén kezelni érzéseit. A megromlott párkapcsolat következtében nem szabad a másik szülőről negatívan beszélni, ha lehetséges a veszekedéseket pedig a gyermek előtt meg kell próbálni a minimálisra csökkenteni.

16521809_1065877093558614_1288422939_n.jpg

Talán az egyik legnehezebb és legkínosabb beszélgetések közé tartozik megvitatni a gyermekkel az intimitást, és bevezetni a szexuális élet rejtelmeibe, ugyanakkor mégis szükséges és nagy jelentősége van a gyermek szexuális fejlődésében. A felvilágosító gyermek könyvek nagyban segíthetik munkánkat, ámde nem igazán esik szó bennük érzelmekről, és valódi emberi kapcsolatokról. A kornak megfelelő szexuális felvilágosítás jelentős mértékben befolyásolja a gyermek későbbi reakcióit ezen a területen. Mindig figyelnünk kell arra, hogy a tájékoztatás szakaszosan történjen, és a gyermek életszakaszainak változásával arányosan. Mindig csak a szükséges információkat igyekezzünk átadni, ápoljuk a gyermek önképét, önbecsülését, tanítsuk meg a nyílt kommunikáció előnyeire, a családi kötelékek megőrzésére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekespszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5412182342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyi Gábor 2017.02.05. 01:53:15

Freudot a baromságaival együtt kéretik mellőzni. (Illene megtanulni azért a nevét...)

2017.02.05. 07:01:44

"A megromlott párkapcsolat következtében nem szabad a másik szülőről negatívan beszélni, ha lehetséges a veszekedéseket pedig a gyermek előtt meg kell próbálni a minimálisra csökkenteni."

Na ez nem szokott sikerülni, illetve a nők szakértői annak, hogy hogy hangolják az apjuk ellen a gyerekeket. Főleg ha anyuci otthon lebzsel, akkor aztán nulla ráhatása van az apának a gyereknevelésre.

Nancsibacsi 2017.02.05. 07:15:05

Cigókat vegyük ki a statisztikából - hogyan is alakulnak akkor ezek?

fizetekmegegysort 2017.02.05. 07:21:46

@Nancsibacsi: hófehér gyerekekek közé jár a fiam, ált isk első osztály, pesti oldal, "menő" kerület. Téma a szex, csók, mondóka, lányok ölelgetése. Nem kéne mindenből cigánykérdést gyártani. A gyerekek nem hülyék: csöcs és pöcs ömlik a médiából, a plakátoktól, gondolod, vakok?!

KuniKép 2017.02.05. 07:27:47

Apró hibáival együtt (pld: Freud!) is jó cikk,köszönjük. Azért arra kíváncsi leszek, hogy a gyakorlatban ez mennyire fog sikerülni, amit itt leírtál. Ugyanis mi (értsd a kb 30as évei elején járó, nem rég szülővé vált fiatalok) még máshogy lettünk nevelve. Nekünk elég sok gátlást kell ezzel kapcsolatban leküzdeni.

Gábor: Freud a vitathatatlan baromságaival együtt is maradandót alkotott. Nélküle nem az lenne a pszichológia, mint ami.

korosde 2017.02.05. 07:41:00

Mindig furcsán olvasom ezeket a szerintem túlzó statisztikákat. A szűk baráti körben van majd 20 15-18 év közötti leány és fiu, sokat járunk össze a szülőkkel, és messze nem él szexuális életet a "nagy részük". És ahogy a saját fiaimmal beszélek még az osztályba sem sok ilyen van. Pedig n egy morrmon közösségben élünk. :-)

korosde 2017.02.05. 07:42:39

@korosde: Jav: nem egy...(a cikk pedig jó :-) )

korosde 2017.02.05. 07:58:41

Én pl. az ilyen cikkeket simán küldöm a nagyfiamnak egy apa fiuk zárt csoportban és utána rákérdezek látták e. Néha még beszélünk is némelyik cikkről :-)

Haloperidol 2017.02.05. 11:05:01

" Egy kétéves gyermek különbséget tudjon tenni férfi és nő között, illetve általában tisztában legyen vele, hogy az adott ember férfi, vagy nő."

Na, kb innentől kezdve bukott meg a hatalmas modern szexuális nevelés. A mostani liberális irányzatok ugyanis pontosan azt tűzték ki célul, hogy nemhogy a gyerekek, de a felnőttek se tudjanak különbséget tenni aközött, hogy ki a férfi és ki a nő.

Nem gondolja a tisztelt blogger, hogy ezeket az elavult, ósdi nézeteket ideje lenne az új nézeteknek megfelelően ápdételni?, amit többek között az index is szorgalmaz...

Drednaught 2017.02.05. 12:06:32

Valamiről nemigen beszélünk a témában.
Amikor a saját szexualitásunkat, szerelmi életünket vesszük, egészen mást képviselünk, mint amit a gyerekeknek mondunk.
Jellemző példa, hogy a nők tiniként a vagány alfákkal akarnak farkalni, de a fiaiknak később már azt tanítják, hogy tisztelettudó papucsok legyenek a nőkkel.
Másik példa, hogy mi felnőttek tinderezünk, kurvázunk, egyéjszakás kalandjainkról emlékezünk meg ilyen vagy olyan szájízzel, szexjátékszereket veszünk, swingerbe járunk, de amikor a gyerekkel beszél valaki, ezeket tagadja és csak a tisztes, érzelmeket alapuló, 1-2-1 szexuális kapcsolatot propagáljuk és kizárólag életünk nagy szerelmével.
Aztán az is jellemző, hogy ráerősítünk a félelmekre, a betegségekre és hanyagoljuk a szex élvezeti cikk értelmét a beszédeinkben, esetleg csak mellékesen megjegyezzük azt.
A gyerekek pedig nem hülyék és nagyon hamar megtanulják, hogy anyu "tiszteld a lányokat"-tanácsa kontra produktív, rengetegféle szexuális élményhez juthatunk a nagy szerelem nélkül is és a szex sokkal inkább jó, mint veszélyes. Innentől fogva a felnőtt hiteltelen lesz, nem lesz súlya a szavának a témában.

A lányok nevelése van igazán nagy válságban, mert velük azt hiteti el mindenki, hogy a szex automatice élvezhető lesz számukra, csak a szuper pasi, a nagy érzelem és a megfelelő türelem kell hozzá, de ez egy nagyon alattomos hazugság. A nők számára a szex élvezete nem automatikus, nekik sajnos azt fel kell fedezni és be kell gyakorolni és ezt senki nem tanítja meg nekik.
Így lesz az, hogy 15 éves lányok annyit vesznek le a szexből, hogy a suli bikája szereti, ha a kis szájukba élvezhet és ettől ők menők lesznek a többi lányhoz képest, de fingjuk nem lesz arról, hogy ez miért volna élvezetes. Ha nem élvezik, de hasznot hajthatnak belőle, akkor simán a haszonlesés eszközévé fajul a szex számukra, de persze soha nem vallhatják be, hogy nem is értik, más mit élvez benne, mert a nők hagyományosan egy álarcot mutatnak a külvilág felé, aminek része a facebook posztok, a jó élmények és az elégedettség folyamatos feedje a külvilág felé. Nincs az az isten, hogy bármelyik fiatal, erős, önálló, szingli,stb. nő felvállalhassa, hogy ő nem tudja élvezni a szexet, hanem csak engedi, használja, csinálja, hogy más céljait elérhesse az életben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.06. 04:23:53

Nem 'tom, én valahogy nem értek egyet a posztban említett dolgokkal.Pl egy 6-7 éves gyerekkel baromira nem állok le beszélgetni a homo- és biszexualitásról.
Kis időnk van még nekünk is, 6 éves a lány, de elég nagy gondban leszünk olyan 6-7 év múlva, ha pont a kellő időben akarjuk felvilágosítani.Hogy ne legyen se túl későn, de ne is ezzel csináljunk neki kedvet a dologhoz...Szerintem erősen korai ez a 12-13 éveskori nemi élet kezdés, hasznosabb, ésszerűbb volna olyan 15-16 körül, de hát ezek a mai fiatalok... :-o
Amitől viszont még jobban tartok az a kib@$zott cigi, drog és alkohol kérdésköre...Na ott kell majd marha ügyesnek lennünk.

Fehér Nagyezsda 2017.04.16. 11:38:34

@Drednaught: Minden szavad igaz! Adom, osztom! Több önismeret kellene,több önbecsülés. Nem kifelé élni meg a szexualitást - hanem határozottan befelé. A szex élvezni tudása lenne az igazság. Az igazságok igazsága. :D

zsufarago 2018.02.17. 08:06:57

Szeretném megtudni, ki a cikk szerzője. Köszi
süti beállítások módosítása