Lélek és Pszichológia

Lélek és Pszichológia

Mi a boldogság? Hogyan legyünk boldogok?

2017. február 02. - Lélek és Pszichológia

happiness-987394_1920.jpg

Mi a boldogság?

Az emberek kétségbeesetten keresik a választ erre a kérdésre évszázadok óta. "A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet." ... magyarázza a szakirodalom.

Magyarországon minden tizenhatodik ember mondja azt, hogy boldog. Vajon feltettük már magunknak a kérdést, hogy egy 10-es skálán mennyire vagyunk boldogok ma vagy úgy általában? Ilyenkor szoktunk elgondolkodni, hogy vajon mi is a boldogság? Egész életünkben a boldogságot hajkurásszuk, de azt sem tudjuk, mi az.

A boldogság megértéséhez először nézzük meg mi nem a boldogság.

A boldogság nem azt jelenti: állandóan jól érezzük magunkat. A szkeptikusok gyakran azt hiszik, ha valaki drogokat használ, például a kokainos állapotban egyfajta folyamatos euforikus állapotot él meg, akkor az a személy az adott pillanatban boldog. De ha csak a jó érzés volt minden alkalommal az egyetlen követelmény, akkor a válasz: igen. Azonban egy általános jó hangulat inkább lelkileg egészséges, mint a helyzet, amelynek eléréséhez nagy árat fizetünk, mert elvégre egyszer fent, máskor lent. Ha megkérdezzük az embereket, mi az, amiért az életüket érdemes élni, általában céljaikat, személyeket említenek. Esetleg megemlítik családtagjaikat, párjukat, gyermekeiket, munkájukat. Emellett ha túlságosan valaki megpróbálja jól érezni magát minden alkalommal, akkor valóban veszélyezteti azt a képességet, ami egy általános jó érzéssel teli állapothoz vezet. A mindig nagyon-nagyon boldog és elégedett állapot pedig a legtöbb ember számára fizikailag nem lehetséges kihívás.

A boldogság nem függ össze a pénzzel vagy jóléttel, és azzal, hogy mindent megkapunk, amit akarunk. Hallottunk már a lottó nyertesekről. Szinte mindegyikük az utcán végezte, hátrányosabb helyzetben, mint a nyeremény előtt. A szegénységi küszöb alatt élőknek természetesen sokkal nehezebb elérniük, hogy boldogok legyenek, azon túl, hogy a pénz nem boldogít. Képzeld el, hogy váratlanul kapsz egy száz millió forintos csekket, ami rövid távon boldoggá tesz, de csak idő kérdése, hogy azt a pénzt is elherdáljuk, vagy megveszünk mindent magunknak, amit csak akarunk és újra feltehetjük a kérdést, attól hogy anyagi javakban bővelkedek, boldogabb lettem? Ennélfogva a pénz csak elég ritka esetben tehet boldoggá bennünket.

Tehát mi a boldogság?

A boldogság kombinációja valójában azt jelenti, hogy mennyire elégedett valaki az életével és milyen jól érzi magát a napról-napra a bőrében. Az életünk állandóan változik, és a hangulatunk ingadozik. A boldogság relatív tényező, mindenkinek mást jelent, és másképpen is éli meg. Egy elítélt rab számára bizonyára az lenne a boldogság, ha kiengednék a börtönről. A sivatagban bóklászó eltévedt embernek egy pohár víz és a kivezető út jelentené a boldogságot. Ha az életünkről van szó, általában a szükségletek kielégítése a fő cél. Viszont ez esetben általános boldogságról beszélhetünk.

Abraham Maslow 1950-ben alkotta meg a szükségletelmélet piramisát, ami a motiváció kutatók alaptétele. Az élet alapvető feltétele a szervezet belső viszonylag állandó egyensúlyi állapotának a fenntartása, a folyamatosan változó külső körülményekkel szemben. A piramis legalján állnak a fiziológiai szükségletek: a víz, levegő, étel, alvás, biztonságérzet és szex. A következő fokon a biztonság és védelem, felette a szeretet és összetartozás foglal helyet. Ezt követi a önbecsülés, majd a csúcson az önmegvalósítás áll: a vitalitás, kreativitás, önfenntartás, hitelesség, céltudatosság, játékosság.

Az elején említett kábítószer-függőség bár esetenként a használóját eljuttatja a pillanatnyi öröm képzelt állapotába, sokkal nagyobb bajokhoz vezethet. Bár átmenetileg örömöt okoz számára, de folyamatosan újjáéledő vágy fogja hajtani, hogy azt a tevékenységet egyre többször csinálja, ami eljuttatta abba az állapotba.

Amit mindannyian el szeretnénk éri, az a tartós boldogság, ami viszont a belső békével érhető el. A belső béke pedig nagyrészt abban gyökerezik, hogy az ember elfogadja magát és szereti önmagát, embertársait, másrészt pedig a másokkal való törődésben. Ezért lehetséges az, hogy vannak emberek akik a hiányzó anyagi bőség ellenére is elégedettek az életükkel, hiszen képesek megteremteni a belső békét. Ha meg tudjuk kreálni magunknak a békét, akkor bármilyen nehéz feladatok elé is állít minket az élet, jól fogjuk érezni magunkat.

Hogyan legyünk boldogok?

A külső körülmények, az életünkben történő változások, negatív események nagyban befolyásolják boldogság érzetünket. Egy-egy tragédia, szerettünk elvesztése besötétítheti az eget a fejünk felett. Egészségünk állapota is fontos tényező lehet. Szükségünk van emellett barátokra, és egy társra is, hiszen bárki bárhogyan gondolja, az ember társas lény, és nem egyedül létre van eleve elrendelve. Tudnunk kell szeretni, és szeretve lenni. Szükségünk van egy olyan társra, aki feltétel nélkül elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk.

A sikeres párkapcsolat titka elég egyszerű. Elsősorban szeretnünk kell önmagunkat, s a másik félnek is. Akkor szereted önmagadat, amikor a tested és lelked egyensúlyban van. Amikor úgy fekszel le mosolyogva, hogy büszke vagy magadra, a napodra, amibe mindent beletettél. Aznap ember voltál, egyenes és őszinte. Emellett felnézel a másikra is, tisztelettel nézed, ahogyan éli az életét. Ilyenkor megmarad a szerelem, amikor mindkét fél ismeri saját értékeit és bíznak egymásban.

Neveltetésünk, családi hátterünk, s főleg az első hat évünkben történtek pedig meghatározzák azt, amilyenek ma vagyunk. Amit sokan nem tudnak, életünk első hat évében ért hatások, események, szülői minták következtében lettünk nagyrészt azok a személyek, akik a tükörből visszanéznek ránk. Persze bármikor tudunk ezen változtatni, csak rá kell jönnünk, hogy mik azok a lelki sérülések, tyúkszemek, amelyekre ha rálépnek, baj van, vagy éppen lelki békénkhez vezető utunkat akadályozza.

A boldogság nem mérhető pénzzel. A boldogság a szellemi és érzelmi gazdagság értelmében vett jólét. Fontos a hozzáállásunk, de meg kell határoznunk a kiindulópontot és a feltételeket, ezután jöhet a szorgalmas munka. Kezdhetünk nagytakarítással is. Kik azok a személyek, mik azok a körülmények, amelyek hátráltatnak minket, vagy éppen előre visznek? Jelenthet pillanatnyi örömet számunkra, hogy eszünk valami finom édességet, vagy iszunk egy pohárral a kedvenc borunkból, megsütjük azt az isteni tortát a párunknak, kapunk egy fizetésemelést a munkahelyünkön, de ezek mind csak pillanatnyi örömöt jelentenek. Sokan olyan dolgokat akarunk, amire igazából nincs is szükségünk. Az ember természetéből adódóan szeret birtokolni, tárgyakat és címeket gyűjteni.

Minden cselekedetünk hatással van mások életére és boldogságára. Ami az én boldogságom, az lehet a másik ember szomorúsága lesz, ezért fontos az erkölcsös élet, és hogy szánt szándékkal ne okozzunk a másik embernek fájdalmat. A boldogsággal együtt jár a szeretet, együttérzés, türelem, tolerancia és a megbocsátás.

A boldogság kulcsa nem abban rejlik, hogy a külvilágot akarjuk megváltoztatni, hanem azt, ami tőlünk függ. Eldönthetjük azt, hogy boldogok akarunk lenni, vagy nem. A legtöbb ember szereti a szenvedést, ezzel nyalogatja a sebeit, ezért nem tesz meg bizonyos dolgokat, amivel jobbá tehetné az életét. A kifogások csak fájdalomcsillapítók, amik miatt nem teszünk meg dolgokat. Utáljuk a munkánkat... miért nem lépünk ki? Egy borzalmas párkapcsolatban élünk, miért nem szakítunk? Hátráltatnak minket bizonyos emberek, miért nem mutatjuk nekik a kifelé vezető utat az életünkből? Nem kell kompromisszumokkal teli életet élnünk. Van választásunk. A boldogtalanságunk okai a saját gondolataink, amik meghatároznak minket, így először ezeket kell megváltoztatnunk. Egy életünk van, az pedig most éljük. A boldogság egy gondolkodás mód. A boldogság egy életérzés. Csak rajtad múlik, boldog leszel-e ...

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekespszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4612178972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása